Kenniscentrum
Blog 1
Hygiene en handen
Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden, handhygiëne is het belangrijkste als het gaat om het verspreiden van ziektekiemen.Er zijn twee manieren om de hygiene goed op pijl te houden, namelijk regelmatig je handen wassen of je handen ontsmetten. Beide manieren zijn hier voor zeer geschikt, echter vereisen ze wel discipline. De rede waarom handhygiëne het belangrijkste is, komt omdat gemiddeld 80% van alle besmettingen via handcontact gaat. Dat is logisch als je inziet dat we honderden objecten aanraken per dag, waar miljoenen microben opzitten. Meestal zijn ze onschuldig, maar er kunnen ook vervelende bacteriën of virussen bijzitten.
Handen wassenDit is de basis van een goede handhygiëne, zonder regelmatig je handen te wassen heeft het gebruik van handontsmetters weinig zin.Het is van belang om minimaal 20 seconden je handen te wassen, dit komt omdat de microben, bacteriën en virussen dan onschadelijk worden gemaakt. Zorg er voor dat je alles goed inzeept en vervolgens ook goed afspoelt. De laatste stap is om je handen goed te drogen, microben leven namelijk graag in een vochtige omgeving.
Handen ontsmettenEen belangrijke aanvulling op het honden wassen is ontsmetten. De meeste mensen gebruiken middelen op basis van alcohol, met name ethanol. Deze middelen zijn effectief als het nat op je handen blijft voor minimaal 30 seconden. Echter hebben deze middelen ook een aantal nadelen. Je handen worden namelijk erg ruw door veelvoudig gebruik, dit zorgt er voor dat er juist microben een goede leefomgeving hebben. Alcohol zorgt er voor dat je handen gedesinfecteerd zijn voor een paar minuten, daarna kunnen er weer microben op de handen komen doordat je bijvoorbeeld een deurklink aanraakt. Wij ervaren deze pijnpunten ook, daarom hebben wij een middel ontwikkeld die deze pijnpunten wegneemt, genaamd One Complete. Een middel op basis van nanotechnologie in plaats van alcohol. Hierdoor worden de handen ook juist verzorgt in tegenstelling tot alcohol.
Het mooiste van One Complete is dat je ook 6 tot 8 uur beschermd blijft, het middel wordt gebruikt door topsportbonden en topsporters zoals Rico Verhoeven.
Blog 2
Hoe werken virussen?
Virussen zijn niet te zijn met het blote oog. Toch zijn ze aanwezig en zijn ze pas te zien met een elektronenmicroscoop die wel meer dan een miljoen(!) keer vergroot. Virussen passen bij ons, ze komen voor in ecosystemen die zich bevinden in ons lichaam, als voorbeeld de darmen, onze huid en luchtwegen. Het hoort er nou eenmaal bij, echter zijn er ook virussen die wij liever niet bij ons willen dragen, want van sommige worden we ziek.
Werking van een virus
Eerst moet een virus in contact komen met een cel, vervolgens neemt hij als het ware de cel over. Meestal overleeft de gastheercel het virus niet. Nadat de eerste cel is overgenomen, kan hij zich verspreiden naar andere cellen. Ons immuunsysteem detecteert deze aanval en gaat vervolgens aan de slag om ons lichaam te beschermen. Dit gebeurt door het maken van antistoffen. Ons immuunsysteem is zo slim dat het onthoudt hoe het virus is verslagen, mocht het de volgende keer ons lichaam binnenkomen.
Waar kan je virussen oplopen?
Het oplopen van een virus kan overal gebeuren, maar er zijn een aantal objecten die meer risico met zich meebrengen. Een smartphone is hier een goed voorbeeld van, dit komt omdat het object erg vaak wordt aangeraakt. Het aantal micro-organismen op een telefoon is ongeveer 10.000. Ditzelfde aantal geldt voor de afstandsbediening van de TV. Een voorbeeld van een vieze plek in huis zijn deurklinken. Ze worden zelden schoongemaakt, maar erg vaak aangeraakt. Maak je er geen druk om, maar maak het in ieder geval elke week schoon.